czas_wolny_header

Was dwoje i… przyroda!

Dodano: 18 lip, 2012 / link do strony nadrzędnej Ekohobby

Was dwoje i… przyroda!

Romantycznie i… ekologicznie – taka może być właśnie wymarzona randka. Spędzając czas we dwoje, możecie dbać o środowisko!

 

Camping za miastem

Aby zafundować sobie relaks i kontakt z naturą wyjedźcie za miasto, wyłączcie telefony i komputery. Otaczająca was przyroda może poprawić nastrój, ale pamiętajcie, żeby odwdzięczyć jej się tym samym. Namiot i ognisko? Tylko w wyznaczonym do tego miejscu. Jeśli w pobliżu napotkacie dziką  zwierzynęa, pamiętajcie, aby pod żadnym pozorem nie próbować jej dokarmiać.  Na camping weźcie ze sobą naczynia wielokrotnego użytku i nie pozostawiajcie po sobie żadnych śmieci.

 

Nad wodą

Jeśli jesteś romantykiem, to rejs łódką wiosłową będzie wyglądał niczym malownicza scena z filmu. Skutery i zasilane silnikami motorówki nie są już tak nastrojowe, a hałas oraz wibracje, które emitują, szkodzą ekosystemom wodnym. Pamiętaj, aby aktywnie spędzony czas na świeżym powietrzu odbywał się z poszanowaniem przyrody.

 

Wypoczywając nad wodą nie wyrzucaj do niej foliówek – niektóre zwierzęta wodne mogą potraktować je jak pokarm, który po spożyciu okaże się dla nich zabójczy.

 

Kolacja w blasku księżyca!

Wybierając produkty potrzebne do przygotowania kolacji, dla własnego zdrowia i ochrony środowiska czytaj etykiety, jakie znajdują się na produktach. Kup tyle jedzenia, ile potrzeba dla dwóch osób – produkty nie zmarnują się i nie wylądują w koszu. A jak zaoszczędzić prąd podczas gotowania? Aż 20% energii zmarnuje się, jeśli garnek będzie mniejszy od palnika – zaleca się, aby jego średnica była nawet o 2 cm większa. Kuchenkę z płytą ceramiczną można wyłączyć już kilka minut przed końcem gotowania, ponieważ na ten czas wystarczy tzw. ciepło resztkowe. Przygotowując potrawy w piekarniku staraj się otwierać go na krótki czas, aby zgromadzone ciepło nie uciekało. Nawet 20% energii zaoszczędzisz nie rozgrzewając piekarnika (jeśli nie jest to konieczne) przed włożeniem potrawy.

 

Piknik

Zabierzcie ze sobą sezonowe owoce, własnoręcznie upieczone ciasto, talerze i sztućce wielokrotnego użytku, a wszystko to umieśćcie w tradycyjnym wiklinowym koszu. W takim pakunku mogą znaleźć się również produkty z oznaczeniem Fair Trade, takie jak ulubione wino, czekolada, sok a także świeże owoce.

 

Randka w restauracji

Poszukajcie, czy w waszym mieście istnieje restauracja, która serwuje potrawy z lokalnych specjałów i nieprzetworzonych składników. Wybierzcie swoje ulubione dania i rozkoszujcie się smakiem potraw od mistrzów kuchni!

 

___________________________

Gotowany… sernik!

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g masła
  • 230 g cukru
  • 3 jaja
  • 2 małe łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • Herbatniki

 

Herbatniki poukładaj na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i zaciśniętej obręczą. Do dużego garnka włóż twaróg, dodaj jajka, masło, cukier i cukier waniliowy. Składniki podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy wszystkie składniki się połączą i masa będzie rzadka, stopniowo dosypuj do niej budynie i szybko mieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu się i zgęstnieniu masy zdejmij garnek z ognia i gorącą zawartość garnka przelej do tortownicy. Ostudzony sernik włóż na całą noc do lodówki.

Dla lepszego efektu możesz zmiksować sezonowe truskawki z cukrem i takim koktajlem polać podawane porcje.

 

Zobacz również:
Dodaj komentarz: