Aktualności

Jedzenie bez GMO

Dodano: 28 lis, 2012 / link do strony nadrzędnej Aktualności

Jedzenie bez GMO

Chcesz mieć pewność, że żywność, którą kupujesz nie zawiera komponentów modyfikowanych genetycznie? Nic prostszego. Szukaj produktów oznaczonych jako ekologiczne. Dodatkowo uważnie czytaj etykiety – wszystkie produkty zawierające GMO lub wyprodukowane z GMO powinny być znakowane.

 

W produkcji ekologicznej nie wolno wykorzystywać GMO. Zgodnie z rozporządzeniem unijnym z 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych niedozwolone jest też stosowanie produktów wytworzonych z GMO lub przy ich użyciu.  Produkcja ekologiczna oznacza nie tylko żywność dla ludzi, ale także m.in. pasze, środki ochrony roślin, czy nawozy.

 

Od 1 lipca 2010 r. na produktach ekologicznych, które zostały wyprodukowane przez unijnych producentów żywności i przeszły odpowiednią kontrolę, znajduje się specjalne logo. Jego umieszczenie jest obowiązkowe na wszystkich produktach paczkowanych tego typu. Jeżeli chcesz jeść zdrową żywność, wypatruj tego znaczka:

 

 

Warto także pamiętać, że już w 2008 roku polski rząd wyraził swój sprzeciw wobec GMO – zostało to zapisane w ramowym stanowisku rządu w sprawie GMO.

 

W końcu 2011 roku powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce przekroczyła 605 tys. ha, co stanowi obecnie ok. 3,8 procent całej powierzchni użytkowanej rolniczo. Ekologiczne uprawy prowadziło blisko 23.500 gospodarstw. W tym czasie działało także już 270 przetwórni żywności ekologicznej. Ta gałąź rolnictwa cały czas się rozwija.

Tagi:
Dodaj komentarz: