Żywność

Eco lodówka- czyli jak zdrowo i oszczędnie przechowywać jedzenie

Dodano: 18 lip, 2012 / link do strony nadrzędnej Cenne wskazówki

Eco lodówka- czyli jak zdrowo i oszczędnie przechowywać jedzenie

Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce:

  • Sałatę lodową, po umyciu i rozdzieleniu listków, można przechowywać w misce wody.
  • Szpinak można przepłukać w zimnej wodzie przed schowaniem.
  • Marchew czy oberżyna zostaną świeże na dłużej, jeśli zostaną owinięte w papier i przechowywane w plastikowej torebce, w ten sposób, nie tracą wilgoci, jednocześnie papier lekko je osusza, wiec później zaczynają gnić.
  • Jeśli jabłka stracą jędrność można je zanurzyć w misce wody i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Kupione w nadmiarze warzywa, owoce i zioła także można zamrozić. Na przykład banany, na których pojawiają się brązowe plamki, można obrać, pokroić i włożyć do zamrażarki. A jeśli mamy ochotę na deser, mrożone banany wystarczy zmiksować i zamienić w pyszne lody. Nie trzeba dodawać cukru, bo dojrzałe banany są naturalnie słodkie.

 

Inne ciekawostki na temat przechowywania jedzenia w lodówce

  • W lodówkach nowej generacji na najniższej półce ( gdzie jest najzimniej) trzymaj świeże mięso i ryby. Jaja, produkty mleczne, wędliny, sery czy ciastka przechowuj na środkowych półkach oraz na półce górnej. W szufladach na dole najlepiej trzymać warzywa  i owoce. Produkty takie jak masła, musztardy, napoje, sosy, dżemy ustaw na wewnętrznej stronie drzwi lodówki. W przypadku zaś lodówek starszych, gdzie zamrażarka umieszczona jest jedno-komorowo na górze urządzenia,  mięso i ryby przechowuj na półce pod zamrażarką.
  • Nie układaj produktów jeden na drugim wtedy szybciej się psują.
  • Zbyt duża ilość pożywienia, brak przestrzeni zaburza cyrkulujcie powietrza i prowadzi do podwyższenia temperatury w lodówce.
  • Temperatura właściwa w lodówce to 50 C środkowa półka
  • Pamiętaj o dopasowaniu poziomu chłodzenia. Przy małej ilości produktów urządzenie nie potrzebuje tyle energii ile w przypadku pełnego zapełnienia żywnością.
Dodaj komentarz: