Żywność

Eko w kuchni

Jak być eko w kuchni bez wysiłku?

Zdrowa dieta – eco dieta
Dodano: 11 października 2013

„Ekologiczna dieta”, „zdrowe odżywianie” – to wyrażenia, które niestety u wielu z nas wywołują nieprzyjemne skojarzenia. Często na dźwięk tych słów w głowie pojawiają się myśli o rezygnacji ze swoich ulubionych dań, ograniczaniu spożywanych posiłków oraz jedzeniu niesmacznych (i na

Tagi:
Zdrowe zakupy, czyli dlaczego warto kupować na eko bazarach
Dodano: 17 października 2013

Czy warzywa i owoce kupowane w supermarkecie wydają się Tobie blade i bez smaku? Nic w tym dziwnego, skoro często zrywane są jeszcze zielone i dojrzewają w drodze do sklepu. Korzystniej jest kupować na targach czy bazarach warzywa i owoce,

Pożyteczne pszczoły, zdrowy miód i unikalne pasieki
Dodano: 23 października 2013

Rola, jaką odgrywają pszczoły jest dla natury nieoceniona. Dzięki nim wiele gatunków roślin może się rozwijać. Bez ich udziału uprawy dałyby niewielki plon, co byłoby dla ludzi tragiczne w skutkach. Pszczoły produkują także miód, który ma wiele korzystnych dla człowieka

Zdrowa żywność vs. substancje chemiczne w pożywieniu
Dodano: 18 lipca 2012
link do strony nadrzędnej Eko w kuchni / Komentarze [1 komentarz]

Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i innych syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Wpływa to na ochronę zdrowia ludzi i środowiska. W gospodarstwach ekologicznych w żywieniu

Grillowanie w zgodzie z naturą – czyli przepisy na dobre rozwiązania podczas grillowania
Dodano: 16 września 2015

Zastawa na grilla Najczęstszym „grzechem” popełnianym podczas grillowania jest rozkładanie na stole plastikowych talerzy i sztućców, które zaraz po imprezie lądują w koszu. Pozbywając się problemu związanego z myciem naczyń zaśmieca się środowisko nawet na kilkaset lat – tyle bowiem

Tagi:
ABC kupowania produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli „eco- i antyeco-zwierzęta”
Dodano: 26 listopada 2012

Pomimo ich dramatycznej sytuacji, zagrożone gatunki nadal można spotkać w menu. Ponieważ nieświadomość konsumentów należy do zagrożeń dla ich przetrwania, tak samo jak kłusownictwo, postanowiliśmy wypisać nazwy zwierząt, których nie powinniśmy kupować. Do gatunków ryb, których populacja drastycznie się zmniejsza