Żywność

Zdrowa żywność vs. substancje chemiczne w pożywieniu

Dodano: 18 lip, 2012 / link do strony nadrzędnej Eko w kuchni

Dlaczego warto kupować żywność ekologiczną
  • Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i innych syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Wpływa to na ochronę zdrowia ludzi i środowiska.
  • W gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych. Nie stosuje się tu hormonów ani antybiotyków.
  • Zwierzęta żyją w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych (wybiegi, pastwiska, naturalna ściółka i karma) – zapewniających im nie tylko zdrowie fizyczne, ale także poczucie bezpieczeństwa. Tam żyją po prostu szczęśliwe zwierzęta i szczęśliwi, choć ciężko pracujący ludzie.
  • Ekologiczne artykuły spożywcze w przeciwieństwie do produktów konwencjonalnych nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych i konserwujących.
  • Produkty z rolnictwa ekologicznego charakteryzują się większą ilością witamin, składników mineralnych, skrobi, białka, suchej masy niż produkty pochodzące z upraw konwencjonalnych. Np. 100 gramów małej główki kapusty zawiera ok. 96 mg witaminy C, a w 100 gramach kapusty intensywnie nawożonej jest jej prawie dwa razy mniej – 49 mg.
  • Chleb pochodzący z eko-wypieku nie zawiera chemicznych polepszaczy i utrwalaczy, składa się z samych naturalnych składników.

Czego powinniśmy unikać kupując jedzenie:

Obecnie jest ponad 14 tysięcy substancji chemicznych wytworzonych przez człowieka dodawanych do produktów żywnościowych. Oznaczane są one często symbolem E. Są wśród nich sztuczne barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, antybiotyki, środki spulchniające, zagęszczające, wzmacniające smak i wiele, wiele innych. Nie wszystkie z nich są korzystne dla naszego zdrowia.

Składniki szkodzące naszemu organizmowi:

  • acesulfan K
  • aspartam
  • azotany i azotyny
  • BHA i BHT
  • bromek potasu
  • glutaminian sodu (MSG)
  • siarczyny
  • sztuczne barwnik
  • tartrazyna
  • substancje konserwujące
  • w większości wszystkie inne składniki, których nazw nie rozumiesz

 

 

Komentarze: [1]
Krzysztof napisał | 30 września 2013
Z żoną od kilku lat staramy się żyć w sposób. Wszczepiamy to też naszym dzieciom. Da się tak żyć. Kwestia przestawienia się. Zupełnie inaczej człowiek się czuje. Na bazie naszej wiedzy otworzyliśmy nawet sklep ekologiczny. Pozdrowienia
Dodaj komentarz: