Żywność

Grillowanie w zgodzie z naturą – czyli przepisy na dobre rozwiązania podczas grillowania

Dodano: 16 wrz, 2015 / link do strony nadrzędnej Eko w kuchni

Grillowanie w zgodzie z naturą – czyli przepisy na dobre rozwiązania podczas grillowania

Zastawa na grilla

Najczęstszym „grzechem” popełnianym podczas grillowania jest rozkładanie na stole plastikowych talerzy i sztućców, które zaraz po imprezie lądują w koszu.

Pozbywając się problemu związanego z myciem naczyń zaśmieca się środowisko nawet na kilkaset lat – tyle bowiem zajmuje rozkład plastiku. Warto więc używać zwykłe talerze, które wystarczy umyć. Zaletą zastawy wielokrotnego użytku jest jej estetyka – szklane lub porcelanowe naczynia wyglądają elegancko, a korzystanie z nich jest wygodniejsze.

 

Dostępne są również plastikowe naczynia wielokrotnego użytku. Takie akcesoria posiadają coraz ciekawszy wygląd, w mniejszym stopniu szkodzą środowisku naturalnemu niż te jednorazowe, a co najważniejsze są bezpieczne dla dzieci a przy upadku nie stłuką się.

Zaskoczeniem dla Twoich gości może być grillowana karkówka podana na jadalnym talerzu, wykonanym z otrębów. Po uczcie taki talerz można śmiało zjeść. Błonnik, który znajduje się w otrębach wpływa pozytywnie na trawienie oraz oczyszcza organizm. Co więcej, takie naczynia są lekkie oraz estetyczne. Jadalne talerze i inne części zastawy są dobrym rozwiązaniem, gdy w grillu uczestniczą dzieci – nie tłuką się ani nie parzą w ręce. Taki talerzyk pod wpływem wilgoci i bakterii ulega całkowitej biodegradacji po około 3 miesiącach.

 

Eko-grill

O czym jeszcze należy pamiętać przygotowując grill party zgodnie z zasadami eko?

Z pewnością o jakości serwowanych produktów. Kolorową sałatkę przygotuj z sezonowych warzyw i owoców dostępnych w lokalnych warzywniakach czy targach. Potrawy przyrządzaj ze składników zakupionych u lokalnych dostawców i doprawiaj je świeżymi ziołami.

Pamiętaj, aby nie dać się ponieść nadmiernej konsumpcji – menu dostosuj do liczby gości. Wyrzucanie jedzenia jest bardzo nieekologiczne i nieekonomiczne.

 

Do rozpalenia grilla używaj ekologicznej rozpałki, która składa się z kory drzewnej nasączonej naturalnymi olejkami (koniecznie sprawdź jej skład albo certyfikat).

 

Grill urządzony nie w ogrodzie, lecz na łonie natury powinien odbywać się tylko w wyznaczonych do tego miejscach. Po wszystkim nie można zapomnieć o posprzątaniu i posegregowaniu odpadów. Jeśli w pobliżu nie ma żadnego kosza lub kontenera pod żadnym pozorem nie zostawiaj po sobie śmieci! Spakuj odpady i wyrzuć je do najbliższych pojemników do segregacji odpadów. Resztki jedzenia do zwykłego śmietnika. Pamiętaj również o tym, aby plastikowe butelki i aluminiowe puszki były zgniecione, a szkło nie stłuczone.

Eko sposób na komary

Aby ochronić się przed ukąszeniami komarów warto nałożyć ubrania z długim rękawem i w jasnym kolorze. Odstraszyć je powinna również pokrojona cebula i nasączona octem gąbka.

Tagi:
Dodaj komentarz: