Żywność

Pożyteczne pszczoły, zdrowy miód i unikalne pasieki

Dodano: 23 Oct, 2013 / link do strony nadrzędnej Eko w kuchni

Zdjęcie pszczół na plastrze miodu

Rola, jaką odgrywają pszczoły jest dla natury nieoceniona. Dzięki nim wiele gatunków roślin może się rozwijać. Bez ich udziału uprawy dałyby niewielki plon, co byłoby dla ludzi tragiczne w skutkach. Pszczoły produkują także miód, który ma wiele korzystnych dla człowieka właściwości.

 

Spośród wszystkich owadów, pszczoły są owadami szczególnie istotnymi dla człowieka, ponieważ są jednymi z najważniejszych zapylaczy roślin. Niestety coraz więcej pszczół wymiera. Naukowcy wiążą ten fakt z wykorzystywaniem pestycydów w rolnictwie. Substancje zawarte w pestycydach działają negatywnie na te pożyteczne owady, blokując ich pamięć – pszczoły wylatują z ula i do niego nie wracają. Około 80% upraw to rośliny owadopylne, natomiast jedynie 20% jest zapylane w inny sposób. Co więcej, pszczoła miodna jest jedynym zapylaczem, który może zapylić plantacje, składające się z owadopylnych roślin rolniczych.

 

Na szczęście coraz częściej dostrzegamy wagę tych owadów dla naszego życia. W ostatnim czasie pojawił się nawet nowy trend, polegający na stawianiu uli w miastach – tzw. miejskie pszczelarstwo. Ule pojawiają się np. na dachach różnych budynków – teatrów, hoteli czy instytucji rządowych. W Polsce również możemy się pochwalić taką miejską pasieką – mieści się ona na dachu jednego z warszawskich hoteli i jest jedyną tego typu pasieką w naszym kraju.

 

Niewątpliwie pszczołom mógłby pomóc zakaz stosowania pestycydów, zwłaszcza tych z grupy neonikotynoidów, które są szczególnie szkodliwe dla populacji pszczół. Inną rzeczą, jaką ludzie mogą zrobić, by pomóc tym owadom jest prawidłowy oprysk roślin. Przede wszystkim nie powinniśmy wykonywać żadnych oprysków na kwitnące rośliny w ciągu dnia, tylko wieczorem, gdy pszczoły wrócą już do ula. Dodatkowo warto zadbać, by w ogrodzie zasiać mieszankę roślin, kwitnących w różnych okresach. Dobrze jest także umieścić w nim wiązki słomy, trzciny lub bambusa, gdyż może to zachęcić dzikie pszczoły do zamieszkania w naszym ogrodzie. Pszczoły potrzebują także wody, dlatego powinniśmy zadbać o to, by umieścić tam także wilgotny mech lub oczko wodne, otoczone roślinami.

 

Warto także wspomnieć o jednym z pszczelich produktów – miodzie. Spożywanie go może mieć świetny wpływ na nasze zdrowie. Działa on nie tylko leczniczo, ale też profilaktycznie. Do niewątpliwych zalet miodu należy to, że bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębień i problemów z gardłem, które są częstą przypadłością, zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Miód obniża ciśnienie krwi, dlatego powinien być dodany do menu osób, które mają problemy w tym zakresie. Działa on także korzystnie na układ nerwowy – uspokaja oraz działa nasennie. Jednocześnie ma właściwości pobudzające mózg do pracy. Dodatkowo, miód może hamować procesy miażdżycowe, a także leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

 

Docenienie roli, jaką odgrywają pszczoły dla naszego ekosystemu jest niezwykle istotne. Jako jeden z najważniejszych zapylaczy roślin, potrzebują one szczególnej ochrony ze strony człowieka, ponieważ są odpowiedzialne za utrzymanie bioróżnorodności w przyrodzie. Zapylanie roślin przez pszczoły jest także najtańszym sposobem plonotwórczym – często proces ten przebiega bez naszej wiedzy i ingerencji, co pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.