Żywność

Zdrowe zakupy, czyli dlaczego warto kupować na eko bazarach

Dodano: 17 paź, 2013 / link do strony nadrzędnej Eko w kuchni

Kosz z warzywami - kalafior, sałata, cukinie, bakłażany i inne

Czy warzywa i owoce kupowane w supermarkecie wydają się Tobie blade i bez smaku?

Nic w tym dziwnego, skoro często zrywane są jeszcze zielone i dojrzewają w drodze do sklepu.

Korzystniej jest kupować na targach czy bazarach warzywa i owoce, które pochodzą z okolicznych gospodarstw. Wybór lokalnych, sezonowych produktów stymuluje lokalne rolnictwo i handel. Są one świeższe i smaczniejsze, zyskujemy więc szansę na wybór wysokiej jakości wyrobów. Warto pamiętać, że wybór lokalnej żywności to również krótsza droga „ z pola na talerz” co zmniejsza jej negatywny wpływ na środowisko, np. krótszy transport to mniej zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery.

Żeby być bardziej zdrowym, i dbać o nasze środowisko polecamy eco – bazary oraz jarmarki i targi zdrowej żywności. Pojawia się ich w Polsce coraz więcej. Poniżej można znaleźć kilka główne powodów, dla których warto zajrzeć na taki bazar i zrobić tam zakupy.

 

Po pierwsze – zdrowie

Produkty kupowane na tego typu targach są świeże, nieprzetworzone i nie wymagają środków konserwujących. Ponieważ pochodzą z pobliskich gospodarstw rolnych ich droga na targ bądź sklepową półkę  jest znacznie krótsza niż droga produktów importowanych z zagranicy lub przywożonych z odległych regionów Polski. Kupując produkty u zaufanych rolników możemy mieć pewność , że żywność, za którą płacimy nie jest przemysłowo przetworzona, nie zawiera sztucznych barwników, chemicznych ulepszaczy i szkodliwych opakowań, które stają się później niepotrzebnymi odpadami. Co więcej, mając swoich zaufanych rolników-sprzedawców, możemy ich zapytać o produkty, liczyć na poradę i nawiązać współpracę, która nie będzie anonimowa, jak w dużych supermarketach.

 

Po drugie –  sezonowość

 

Produkty sezonowe są zdrowsze, zawierają więcej składników odżywczych, minerałów oraz witamin, gdyż osiągnęły one dojrzałość w określonej, wyznaczonej przez naturę porze. Dzięki nim dostarczymy naszemu organizmowi tego, co w tych produktach najlepsze. Dodatkowo, owoce i warzywa sezonowe dojrzewają w tych samych warunkach klimatycznych co my, dzięki czemu są bardziej zsynchronizowane z  naszym organizmem.

 

Po trzecie – lokalność

Na bazarach ekologicznych zakupy robimy z reguły bezpośrednio od rolników, co znacznie skraca łańcuch dystrybucji. Produkty, które tam znajdziemy są często przywożone z pobliskich wsi i gospodarstw rolnych. Kupując je, nie tylko wspieramy lokalnych przedsiębiorców, ale również przyczyniamy się do ograniczenia ilości spalin generowanych przez środki transportu, które musiałyby dostarczyć żywność z odleglejszych rejonów. To nie wszystko – dzięki lokalnym zakupom zadbamy także o nasz portfel. Produkty kupowane lokalnie są tańsze, ponieważ na ich cenę nie mają wpływu takie czynniki jak wysokie koszty paliwa, związane z transportem z odległego miejsca czy pośrednictwo kolejnych dostawców.

 

Na niektórych targach kupimy nie tylko warzywa i owoce, ale także wędliny, drób, nabiał, ryby, przetwory i inne produkty posiadające odpowiednie certyfikaty ekologiczne. Oczywiście zdrową i ekologiczną żywność można nabyć nie tylko na opisywanych targach – dobrze sprawdzają się także lokalne warzywniaki czy niektóre supermarkety (pod warunkiem, że mają one dobrych i zaufanych dostawców). Wybierając się na zakupy pamiętajmy o tym by zaopatrzyć się we własną torbę wielokrotnego użytku – stosowanie jednorazówek jest bowiem niepotrzebnym generowaniem odpadów.

Dodaj komentarz: