Żywność

Terminy ważności

Dodano: 18 lip, 2012 / link do strony nadrzędnej Jak czytać etykiety?

Terminy ważności

Ponieważ aż 20% żywności wyrzuca się z powodu niezrozumienia terminów ważności umieszczanych na etykietach, a to sporo kosztuje nie tylko nas, ale i środowisko, postanowiliśmy je wyjaśnić i przy okazji podzielić się kilkoma wskazówkami.

 

Spożyć „przed” czy „do”?

W Polsce mamy do czynienia z dwoma terminami ważności żywności:

 

  • Termin przydatności do spożycia

Na etykiecie oznacza się go zwrotem „należy spożyć do…”. Znajduje się zazwyczaj na produktach nietrwałych mikrobiologicznie i łatwo się psujących np. na mięsie. Należy pamiętać, że po tym terminie produkty nie nadają się do spożycia chyba, że się je wcześniej zamrozi lub odpowiednio przetworzy.

 

  •  Data minimalnej trwałości

Oznaczona przez „najlepiej spożyć przed…”

 

Odnosi się raczej do jakości i oznacza, że do tej daty produkty są „najlepsze”. Taki zapis znajdziemy m.in. na pieczywie i warzywach.

Produkty z tym oznaczeniem, gdy są odpowiednio przechowane, mogą zachować świeżość znacznie dłużej i nie muszą być wyrzucane do kosza po przekroczeniu daty na etykiecie.

 

Umiejętne przechowywanie z pewnością przedłuży świeżość żywności, najlepiej jednak kupować i gotować tyle ile w rzeczywistości jesteśmy w stanie zjeść.

 

Mieszkańcy Europy i Ameryki Północnej marnują aż 95-115 kg żywności rocznie, to dziesięciokrotnie więcej niż w biednych regionach świata.

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że można uniknąć 60% przypadków marnotrawienia żywności.

Dodaj komentarz: