Aktualności

Rozsądny wybór – odpowiedzialny zakup

Dodano: 5 lis, 2012 / link do strony nadrzędnej Aktualności

Rozsądny wybór – odpowiedzialny zakup

Nawet podejmując małe, codzienne decyzje kształtujesz rynek konsumencki na świecie. Odpowiedzialne i zrównoważone zakupy pozwalają ograniczyć wyrzucanie kilogramów jedzenia i przedmiotów. Dokonując wyboru przy sklepowej półce zastanów się, czy i do czego dana rzecz jest ci potrzebna, a także – czy można w jakiś sposób wykorzystać ją ponownie.

 

Eko-zakupy

Jedna z zasad, którą należy kierować się podczas zakupów, brzmi: „postaw na jakość, nie na ilość”. Obniżki w sklepach z odzieżą, akcesoriami do domu i kosmetykami kuszą ceną dużo niższą od początkowej. Jednak to nie tylko cena powinna decydować o naszym zakupie, a przydatność i dobra jakość. Jeśli na zimę potrzebne są nowe buty, zastanów się, czy wolisz mieć jedną, ale dobrze skrojoną, wygodną i ładną parę na lata, czy kilka tańszych modeli, które szybko się niszczą. Inną kwestią jest gromadzenie rzeczy, których nigdy nie spożytkujesz. Wtedy nawet najlepsze eko-produkty nie będą służyły, lecz szkodziły środowisku, bo wcześniej czy później znajdą się na śmietniku.

 

Przy dokonywaniu zakupów żywnościowych cenną wskazówką jest dostosowanie ilości jedzenia do potrzeb naszych i naszej rodziny. Przed wyjściem na zakupy warto przygotować w domu listę potrzebnych produktów i ściśle się jej trzymać. Nie chodźmy na zakupy głodni; to również nie sprzyja podejmowaniu rozsądnych decyzji zakupowych, gdyż wtedy łatwiej ulec pokusom. Kupowanie jedzenia na zapas często kończy się tym, że niektóre produkty lądują w śmietniku. Marnujemy nie tylko jedzenie, ale też wykorzystane do jego produkcji i transportu zasoby takie jak woda czy paliwa.

 

Czy wiesz, że wg danych Eurostatu z 2006 roku tylko w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności rocznie, co daje 236 kg na osobę? Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wylicza, że każdy z nas wyrzuca w ciągu roku ok. 54 kg jedzenia. A przy tym produkcja żywności jest procesem bardzo energochłonnym. Jak donosi Federacja Polskich Banków Żywności jej marnowanie  przyspiesza zmiany klimatyczne, ponieważ około 20 % emisji gazów cieplarnianych wynikających z działalności człowieka, związane jest z procesem produkcji, przewozu i przechowywania jedzenia. Z tego też powodu lepiej wybierać produkty lokalne od okolicznych dostawców, które nie muszą pokonywać setek kilometrów by dojechać na targ, czy do sklepu.   

 

Wybieraj świadomie

Greenwashing to zjawisko polegające na skupianiu uwagi konsumenta na przykład na nazwie z napisem „eko”  i jednocześnie odwracaniu uwagi od szkodliwych dla środowiska procesów wykorzystanych przy powstawaniu produktu. Do praktyk nazywanych mianem greenwashingu należy między innymi używanie nieprawdziwych oznaczeń i danych albo brak wiarygodnych dowodów i certyfikatów na potwierdzenie ekologicznej jakości produktu. Jak więc rozpoznać te produkty, w których słowo „eko” nie jest tylko przynętą?

 

Oznaczenia i certyfikaty

Warto zapoznać się z certyfikatami, sprawdzonymi symbolami, takimi jak na przykład znak nadawany przez Unię Europejską „produkcja ekologiczna” – informujący o żywności pochodzącej z upraw ekologicznych, której co najmniej 95% składników wyprodukowano eko-metodami,  a które pochodzą bezpośrednio od producenta. Innym znakiem może być certyfikat Rolnictwo Ekologiczne – przyznawany ekologicznym gospodarstwom, w których produkcja jest przyjazna środowisku i przebiega zgodnie z unijnymi rozporządzeniami. Znak Animal Friendly oznacza, że podczas testów laboratoryjnych produkt, ani żaden jego składnik, nie był testowany na zwierzętach. Występuje najczęściej na kosmetykach. Więcej o certyfikatach znajdziesz tu: http://ekoszyk.mos.gov.pl/category/ekoznakowanie/

 

Aby być świadomym konsumentem, należy zdać sobie sprawę z tego, że każdy nasz wybór dotyczący zakupów ma wpływ na popularność danego sposobu produkcji. To popyt kształtuje podaż.

Tagi:
Dodaj komentarz: