header_swieta

Świąteczne przysmaki – tak, ale bez przesady

Dodano: 4 gru, 2012 / link do strony nadrzędnej Święta

świąteczne przysmaki

Uwielbiamy świąteczne przysmaki, ale nie przesadzajmy z robieniem zapasów jedzenia. Święta Bożego Narodzenia to przecież tylko 2 dni, przez które w dodatku często idziemy w gości.

Nie chcesz marnować jedzenia, a w styczniu płacić za dodatkowe zajęcia fitness? Już teraz zrób listę niezbędnych zakupów spożywczych i zaplanuj z rodziną świąteczne menu. Podczas kupowania sprawdzaj etykiety: skład produktów i daty przydatności – to ważne.

Wyrzucanie żywności jest marnotrawstwem, nie wspominając już o kwestiach etycznych związanych z głodem na świecie. Według badań Komisji Europejskiej Europejczycy wyrzucają do kosza 30% żywności! W Polsce też marnuje się bardzo dużo żywności. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności – marnujemy około 9 milionów ton żywności rocznie. To blisko 234 kg rocznie na osobę. Statystycznie w ciągu roku każdy z nas wyrzuca do śmietnika 54 kg jedzenia, a reszta marnuje się w sklepach, hurtowniach, transporcie itd…Jednocześnie ubóstwem dotkniętych jest aż 2,5 mln osób. Warto mieć w głowie te liczby w chwili refleksji podczas świąt Bożego Narodzenia.

Oto kilka podstawowych zasad, które możesz stosować przy kupowaniu jedzenia, aby urządzić święta w zgodzie z naturą:

  • Zwracaj uwagę na to, w jakich warunkach trzymany i sprzedawany jest karp.
  • Kupuj jaja od kur z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej – oznaczenia numerowe na jajkach powinny zaczynać się od cyfry 0 lub 1.
  • Staraj się wybierać produkty lokalne i regionalne (nie obciążamy środowiska efektem transportu produktów).
  • Wybieraj kawy, czekolady, kakao, wina, banany i inne owoce południowe z certyfikatami sprawiedliwego handlu np. fairtrade, (gwarantują, że uprawy były prowadzone z przestrzeganiem praw człowieka i ochrony środowiska).
Dodaj komentarz: