Aktualności

Tradycyjne sposoby na barwienie pisanek

Dodano: 29 mar, 2013 / link do strony nadrzędnej Aktualności

Tradycyjne sposoby na barwienie pisanek

W te Święta wróć do tradycyjnych sposobów na barwienie jajek stosowanych przez  nasze babcie.

 

Jak zrobić ekologiczne pisanki? Zamiast sztucznych barwników i naklejek warto wykorzystać tradycyjne, naturalne i bardzo proste metody barwienia.

Metody farbowania pisanek są dwie:
Pierwsza polega na włożeniu ugotowanego jajka do gorącej, zabarwionej wody i pozostawienia go w niej do momentu wystudzenia lub do momentu aż skorupka nabierze pożądanej barwy. Ta metoda z reguły daje bardziej delikatny kolor.

 

Drugi sposób polega na włożeniu jajka do zimnej wody z wybranym dodatkiem koloryzującym i ugotowaniu go. Wykorzystując ten sposób uzyskamy skorupkę o bardziej intensywnej barwie.
Chcesz zabarwić jajka na wybrany kolor:

  • biały – ugotowane jajko włóż na chwilę do wody z octem lub cytryną;
  • żółty – najlepszy jest wywar z kurkumy, curry lub szafranu;
  • złocisty – ugotuj jajko w wywarze z cebuli i łupin orzecha włoskiego;
  • pomarańczowy – wykorzystaj wywar z dyni lub marchewki;
  • różowy/czerwony – jajko zabarwi woda z dodatkiem soku z suszonych jagód, soku z buraka, wywar z utartych buraków lub skórek pozostałych po ich obraniu;
  • brunatny – najlepsza będzie woda z łupinami orzecha włoskiego;
  • brązowy/ceglasty – ugotuj jajko w wodzie z łupinami cebuli, najlepiej wcześniej namoczonymi (pomoże to uwolnić naturalny barwnik znajdujący się w łupinach);
  • zielony – wykorzystaj wodę ze szpinakiem lub młodą trawą;
  • niebieski – ugotowane jajko zanurz w wywarze z gotowanej czerwonej kapusty z odrobiną octu, po zabarwieniu skorupek kapustę można wykorzystać np. do zrobienia sałatki.

 

Intensywność barwy zależy od kilku czynników. Po pierwsze od czasu w jakim jajko będzie przebywać w wodzie z barwnikiem (by uzyskać naprawdę mocny efekt czasami musi w niej spędzić nawet kilka godzin!), po drugie od stężenia roztworu i wreszcie – od koloru skorupki.
By wzmocnić efekt barwienia, warto po wyjęciu jajka z roztworu i jego osuszeniu przetrzeć je odrobiną oleju, masła lub innego tłuszczu. Nada mu to bardziej wyrazisty kolor i sprawi, że będzie się ładnie błyszczało.
Do barwienia można również wykorzystać jajka ciemniejsze, z charakterystycznymi plamkami na skorupce – dzięki temu po zabarwieniu pisanka uzyska dodatkowy, ciekawy efekt.
Chcesz, by zabarwione jajka miały dodatkowe wzory
Naturalnie zabarwione jajka nie muszą być jednokolorowe. Jeśli chcesz, by skorupka miała widoczne na niej wzorki, istnieje na to kilka prostych sposobów. Wystarczy przed barwieniem owinąć jajka w pończochę, obwiązać sznurkiem, gumką lub przykleić do nich liście czy kwiaty. Zasłonięte elementy nie zabarwią się i w ten sposób uzyskasz dwukolorowy efekt. Skorupkę przed barwieniem możesz również pokryć woskiem. Po zanurzeniu w roztworze w miejscach pomalowanych woskiem otrzymasz jasne wzory. Istnieje również prosty sposób na wykonanie pisanki z efektem marmurkowym. Wystarczy ugotować jajko w jednym z wywarów (np. żółtym z kurkumą), lekko obtłuc skorupkę, a następnie włożyć je na chwilę do wody zabarwionej innym, mocnym kolorem (np. do wywaru z kapusty).
Niezależnie od tego, który sposób wykorzystasz, jakie naturalne dodatki barwiące dodasz do wody i czy zdecydujesz się na ozdobienie jajek wzorkami, jedno jest pewne – wszystkie te naturalne metody przyniosą ten sam efekt: pięknie i ekologicznie zabarwione jajka, które będą wyglądały doskonale na Twoim wielkanocnym stole.

Tagi:
Dodaj komentarz: