w_domu_header

Mały owoc o WIELKICH możliwościach

Dodano: 16 paź, 2012 / link do strony nadrzędnej Środki czystości

Mały owoc o WIELKICH możliwościach

Mały owoc o WIELKICH możliwościach

 

Mowa o cytrynie, która niczym „Perfekcyjna Pani Domu” pomoże w ekologiczny sposób pozbyć się brudu i zanieczyszczeń. Nie znajdziesz w niej szkodliwych składników powodujących uczulenia oraz problemy z układem nerwowym – fosforanów i związków chloru.

 

Magia bez chemii

Na wannie i umywalce osadził się kamień? Dla cytryny to żaden problem. Przekrojonym na pół owocem umyj strategiczne nawierzchnie, a następnie spłucz. Wanny pod żadnym pozorem nie wolno szorować szorstkimi proszkami – chyba nie chcesz, aby lśniące powierzchnie zmatowiały?

Inną właściwością cytryny jest niwelowanie przykrego zapachu- z powodzeniem zastąpi mydło, gdy po „brudnej, domowej robocie” umyjemy dłonie plasterkiem cytrusa.

 

Czarodziejska…cytryna

Zaschnięte resztki jedzenia na szklanej powierzchni są zmorą wielu z nas. Zupełnie niepotrzebnie – aby usunąć wroga w postaci brudu wystarczy gorąca woda i cytryna.

Posiadasz srebrne naczynia, które straciły swój dawny wygląd? Najlepszym lekarstwem będzie pasta do zębów wymieszana z sokiem owocu. Uwaga – blask odświeżonych przedmiotów może porazić!

 

Nie daj plamy!

Owoce można jeść każdego dnia. Lecz nawet one mogą… dać plamę. Jedną z metod na usunięcie zabrudzenia po ulubionej przegryzce jest namoczenie plamy sokiem z cytryny na kwadrans, a następnie wypłukanie ubrania w ciepłej wodzie.

Ciekawym sposobem na przywrócenie bieli skarpetkom jest… ugotowanie ich! Wystarczy kilkanaście minut wrzenia i dodanie do wody kilku plasterków cytrusa.

Stosowanie cytryny zamiast szkodliwych środków chemicznych to postawa godna naśladowania. Wydawać by się mogło, że sztuczne detergenty są bardziej skuteczne. Nic bardziej mylnego – domowe metody są znane i stosowane od wielu lat, a co więcej – nie zatruwają Twojego organizmu i otoczenia.

 

Historia uprawy cytryny:

Około V w. n.e. z południowo-wschodniej Azji cytrynę sprowadzono do Mezopotamii, skąd Arabowie pięć wieków później przenieśli jej uprawę do Egiptu i Palestyny. Podczas wypraw krzyżowych z tym gatunkiem zetknęli się Europejczycy, po czym cytryny zaczęły być uprawiane prawie na całym obszarze śródziemnomorskim. Krzysztof Kolumb wprowadził uprawę cytryny prawdopodobnie już podczas pierwszych podróży do Ameryki. Na Antylach uprawiane były w 1557 roku, a w 1587 Kuba pokryła się cytrynowymi gajami.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cytryna_zwyczajna

 

Tagi:
Dodaj komentarz: