Aktualności

Zakodowane jaja

Dodano: 29 mar, 2013 / link do strony nadrzędnej Aktualności

Zakodowane jaja

Jajka to jeden ze składników najczęściej wykorzystywanych w naszej codziennej diecie. Dodajemy je do sosów, sałatek, ciast, często są głównym elementem naszych śniadań. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada około 200 jaj rocznie. Warto zatem wiedzieć, czym się kierować podczas zakupów.

 
W sklepach znajdziemy całą gamę różnie nazwanych jaj: ”wiejskie”, „wielozbożowe”, „od kury zielononóżki” czy „ekologiczne”. Co nam mówią te określenia? Tak naprawdę niewiele. Często są to tylko chwyty reklamowe, które mają nas przekonać do kupienia tego, a nie innego produktu. Podobnie jest z obrazkami widniejącymi na opakowaniach. Mają one przyciągnąć naszą uwagę i zasugerować, iż mamy do czynienia z produktem pochodzącym od kur z wolnego wybiegu.

 
Najważniejsza informacja o jajku kryje się w środku opakowania – na wybitym na skorupce kodzie:
X-YY-ZZZZZZZZ
Tylko na pierwszy rzut oka jest trudny do rozszyfrowania. Z naszą małą podpowiedzią dowiesz się, co oznacza każdy znak i na które cyfry przede wszystkim należy zwracać uwagę.

 
Jak więc ustalić, z jakim jajkiem mamy do czynienia? Najlepiej jeszcze w sklepie, przed zakupem, otworzyć opakowanie i sprawdzić, od jakiej cyfry zaczyna się 11-znakowy kod wybity na skorupce. Dlaczego właśnie pierwsza cyfra (czyli X we wzorze kodu) jest tak ważna? Oznacza ona bowiem metodę chowu kur, a tym samym określa, w jakich warunkach żyje ptak, od którego pochodzi jajko:
0 – chów ekologiczny – kura  żyje w warunkach naturalnych, ma możliwość przebywania na świeżym powietrzu w wolnym wybiegu, może dziobać trawę i jeść naturalny pokarm
1 – chów w wolnym wybiegu – kura może wychodzić z kurnika na zewnątrz, przebywa na  świeżym powietrzu
2 – chów ściółkowy – kura nie ma dostępu do świeżego powietrza, ale może poruszać się swobodnie po kurniku
3 – chów klatkowy – kura całe życie spędza w klatce, do której dochodzi system rynienek na paszę i nieczystości oraz rynienka, do której wpada jajko.

 
Dwa kolejne elementy kodu (czyli YY we wzorze) oznaczają kraj pochodzenia (np. PL – Polska). Ostatni (czyli ZZZZZZZZ we wzorze) to numer weterynaryjny, który pozwala zidentyfikować producenta. Każde 2 kolejne cyfry oznaczają odpowiednio: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności, kod firmy w danym powiecie.
Nie zawsze kupowane przez nas jajka muszą być oznakowane. Te pochodzące z małych hodowli przydomowych (do 50 kur) nie muszą mieć wybitego na skorupce kodu. Takie jaja nie mogą być jednak sprzedawane w sklepach, a jedynie na bazarach lub bezpośrednio w gospodarstwie rolnym.

 
W ubiegłym roku warunki życia kur trzymanych w klatkach trochę się polepszyły. Stało się tak dzięki długoletnim staraniom organizacji proekologicznych (w Polsce m.in. Klub Gaja), które doprowadziły do zmiany przepisów. Od 2012 roku kury z chowu klatkowego muszą mieć dodatkowe miejsce na gniazdo, ściółkę do drapania oraz grzędę. Zwiększone zostały również minimalne rozmiary klatki. Wciąż jednak jest ogromna różnica w hodowli ptaków oznaczonej numerem „3” oraz numerem „0”. W przypadku tej pierwszej, kury całe życie spędzają w zamknięciu, bez dostępu do świeżego powietrza i mimo zmiany przepisów ciągle mają bardzo mało miejsca. Te drugie żyją w warunkach naturalnych.

 
Według danych udostępnionych przez Klub Gaja, 60% jajek sprzedawanych w Polsce pochodzi od kur z chowu klatkowego. Ich hodowla jest najtańsza i dlatego właśnie takie jajka możesz najczęściej spotkać w sklepie. Robiąc zakupy warto więc jednak uważnie czytać oznaczenia i w miarę możliwości wybierać te z jak najniższym numerem.

Tagi:
Dodaj komentarz: